From the October/November 2020 Issue  

Detail Oriented

Writer Marirose Krall  |  Photographer Tom Grimes  |  Architect Lasley Brahaney Architecture + Construction  |  Location Princeton, NJ

In Princeton, copper components and dynamic details add pizazz to a traditional home

  • The refreshed façade includes a new covered porch and copper accents. “We were very careful how we placed the copper so the downspouts don’t conflict with the big columns in the corners,” notes architect Marc Brahaney.

     

  • The addition of the portico at the front door added interest to the formerly “flat” facade. “It really enhances the look of the house,” says Brahaney. The new, high-quality, low-maintenance shutters are sturdy and substantial according to the architect.

     

Marc Brahaney Lasley Brahaney Architecture + Construction Princeton, NJ | 609-921-2822 | LasleyBrahaney.com

The exterior of Chris and Debbie Sugden’s residence didn’t need a complete overhaul, but a bit of a facelift was in order. The siding was showing its age and the overall appearance needed an update. To spruce up their home’s facade, the Sugdens called on Marc Brahaney, owner of Princeton-based Lasley Brahaney Architecture + Construction.

Design NJ: What is the architectural style of this house?

Marc Brahaney: This is a colonial built in the 1950s. If you look back at past styles, this home fits in the “Adam” colonial house category. It’s reminiscent of architecture dating from the late 1700s to early-to-mid 1800s. Elements of this style include a symmetrical exterior with the entry door as the focal point, multiple pieces of trim around the front door including a fan-shaped window or wood panel above the door, individual double-hung windows that are not ganged together and that align both vertically and horizontally with panes of glass divided by muntin bars (small strips of wood), shutters and two to four chimneys. This is a builder version of what colonial architecture looked like at the time colonial was original to this country.

DNJ: What was the impetus behind the project?

MB: The pre-renovation house was dressed up with shutters, with trim at the front door and with large pieces of trim at the corners that were meant to mimic a giant order of columns. Other than that, it was fairly plain and unadorned. It was a little bit like a blank slate and it was fine; but the owners had reached the point where they needed to refurbish the exterior. The siding needed some maintenance and replacement. The shutters weren’t in good shape. The windows, which were original to the home, were not operating well. The owners took the need to do some significant maintenance as an opportunity to reconsider how they wanted the house to look. That led them to call us and ask us about options.

DNJ: What was the scope of the project?

MB: A fair amount of the siding had deteriorated badly, so we replaced those portions in keeping with the look of the existing siding. The project also involved adjusting the nature, proportions and detail of the trim, while working within the constraints of the mass of the house. For example, the giant columns on the corners were just flat board.  We added new columns with a recessed panel for interest. Along the tops of the windows, we incorporated elaborate trim.

We also replaced the garage doors, which were okay but kind of tired. They weren’t on a par with what we were doing with the rest of renovation. That’s always a challenge with a project—knowing where to stop the level of intervention. You don’t want a situation where you do a lot of work, but leave 25% of what was there. That can make the new elements look unfinished.

The rear facade of the garage, like the front, was enhanced with new shutters, copper drainpipes and trim above the windows.

The biggest change was the addition of a covered porch on the front of the house. That was designed to take what was a very flat and plain massing on the front and fine-tune and modulate it by adding a significant front porch. It really enhances the look of the house.

DNJ: The copper elements also enhance the look. Whose decision was it to use copper?

MB: Copper is a metal that’s been around for centuries. It remains popular because it’s so effective and so versatile.

We were planning to put copper on the roof of the covered porch, but we had assumed that we would stay with aluminum for the gutters and downspouts. Copper is one of the most maintenance-free materials, but aluminum is also relatively maintenance free. Not everybody feels they need copper. It’s expensive; so it’s a personal choice. The client actually came to us and said, ‘What would it take to do copper? We like the look.’

The cupola on the garage features a copper top with a weathervane. The copper gutters and downspouts were thoughtfully selected for both practicality and aesthetic appeal. They are large enough to handle runoff effectively, but were strategically placed on the three buildings so as not to interfere with or obstruct the other decorative details, such as columns, sconces or shutters.

DNJ: What were the challenges of this project?

MB: Design-wise, we were working with some constraints that we wouldn’t have had to deal with if we were designing the house from the ground up. The roof overhangs are very shallow. If we’d designed the house from scratch, we would have created deeper overhangs to add shadow and detail. We would have made the walls taller to give ourselves room to include more trim at the top of the exterior walls, like a frieze board, crown molding and possibly dentil moldings. We made up for that by adding the prominent gutters. We increased the size and detail of the trim around the windows. We included copper caps at the heads of the windows. Also, the shutters we selected are significantly more substantial than the originals and they are installed with hardware that allows them to operate instead of simply being nailed to the siding.

Overall though, this was a smooth-running project. The clients were great and really interested in the details that we envisioned. We had many discussions with them and they listened to our suggestions. It was a very good experience.